Definitieve laserontharing

Definitief af van ongewenste haargroei

Ben je de min of meer werkende, traditionele ontharingsmethodes beu? Je weet niet meer wat je moet kiezen? Warme of koude wax? Of toch maar elektrisch? Kies dan voor ontharing met laser.

Wat is laserontharing?

Het principe van ontharing met laser is eenvoudig: een lichtstraal met een welbepaalde golflengte roeit de haartjes met hun wortel uit door de melanine te vernietigen.

Met laserontharing ben je definitief af van jouw ongewenste haargroei. Laserontharing is een veilige, snelle, effectieve manier om ongewenste beharing te verwijderen. Ook mannen voelen zich tegenwoordig prettiger zonder wilde haardos op hun lichaam. Laserontharing van de buik en het weglaseren van rughaar zijn veelvoorkomende behandelingen.

Er is ook veel vraag naar een gladde, haarvrije huid op de oksels, baardstreek en liezen. Heb je last van ingegroeide haren en ontstekingen? Dan is laserontharing in veel gevallen de beste oplossing.

OORZAAK

Oorzaken van overbeharing

Ongewenste haargroei of overbeharing kan verschillende oorzaken hebben. Je kunt van nature overbeharing hebben, maar er kan ook overmatige haargroei ontstaan tijdens een zwangerschap of door teveel of juist te weinig voeding.

Overbeharing in de overgang

Wanneer een vrouw in de overgang raakt is er sprake van hormonale disbalans. Bij de overgang verminderen vrouwelijke hormonen en versterken mannelijke hormonen (testosteron). Deze mannelijke hormonen stimuleren haargroei op ongewenste plekken.

Hirsutisme of hypertrichose

Bij hirsutisme is er sprake van overbeharing met een mannelijk verdelingspatroon. Gebieden waar deze overbeharing voorkomt zijn op het gezicht, de borst en binnenkant van de benen. Deze vorm van overbeharing komt voor bij 1 op de 5 vrouwen. Vaak wordt deze overbeharing als zeer onplezierig ervaren. Bij hypertrichose is er vaak meer beharing zichtbaar op plekken waar normaal gesproken lichte beharing aanwezig is. Dit kan zowel bij mannen als vrouwen voorkomen.

Pseudofolliculitis barbae

Wordt veroorzaakt door ingroeiende haren, vaak gekrulde haren of kroeshaar die in de rand van de haarfollikel of in de omliggende huid ingroeien en een ontsteking veroorzaken. Het lichaam probeert haren die in de dermis terecht komen op te ruimen middels een granulomateuze ontstekingsreactie waarbij fagocyterende macrofagen uiteindelijk het keratinemateriaal opruimen. Het komt logischerwijs vooral voor bij mannen met een donkere huid en kroeshaar, circa 60% heeft er last van tegen minder dan 5% van de blanke mannen.

Hidradenitis suppurativa

Hidradenitis suppurativa (HS), ook wel Acne inversa of ziekte van Verneuil genoemd, is een ontstekingsziekte die zich voordoet in de huidplooien. Hidradenitis suppurativa betekent etterende zweetklierontsteking, acne inversa betekent acne van de plooien, acne ectopica betekent acne op andere plaatsen dan de gewone acne.

INSTRUCTIES

Belangrijke instructies voor de laserontharing

Om je behandeling zo succesvol mogelijk te laten verlopen, raden we je aan om de volgende
instructies voorafgaand aan je behandeling op te volgen.

Haartjes moeten zichtbaar zijn

2 dagen vóór de laserbehandeling de zone scheren. Op een klein plaatsje haartjes laten staan zodat we de haarkleur en haardikte kunnen beoordelen, aan de hand van de haarkleur en dikte wordt namelijk de instelling van de laser bepaald.

Geen zon of gebruik zonbescherming

De huid mag niet zongebruind zijn voor de behandeling. Daarom adviseren we om blootstelling aan zon of zonnebank te vermijden gedurende vier weken voor de behandeling. Als dat niet mogelijk is adviseren wij het te behandelen gebied goed te beschermen met zonneproducten met SPF 30 of 50.

Geen zelfbruiners

We raden aan om 14 dagen voorafgaand aan de behandeling geen zelfbruinende producten te gebruiken in verband met pigmentvorming.

Niet waxen of epileren

Voor en tijdens de behandeling niet waxen, plukken of epileren. Voor een succesvolle behandeling moet de haarwortel in het haarzakje aanwezig zijn omdat dit anders niet optimaal behandeld wordt. Je mag wel scheren, knippen of ontharingscrème gebruiken.

INSTRUCTIES

Belangrijke instructies na de laserontharing

Om je behandeling zo succesvol mogelijk te laten verlopen, raden we je aan om de volgende
instructies voorafgaand aan je behandeling op te volgen.

Koelen

De verpleegkundige zal de huid direct na de behandeling insmeren met een verkoelende en verzorgende crème, om deze reacties te verminderen. Als de huid thuis nog warm aanvoelt, mag je zelf ook insmeren. Deze reactie kan maximaal enkele uren aanhouden.

Blijf uit de zon of bescherm je huid

4 weken geen blootstelling aan zon/zonnebank of gebruik als dit niet mogelijk is producten met zonneproducten met SPF 30 of 50 en herhaal dit om de twee uur.

Haartjes vallen uit

Na de behandeling zijn de haartjes nog aanwezig in de haarzakjes. Deze worden vanzelf naar buiten gewerkt. 2-3 weken na de behandeling zullen de meeste haartjes uitvallen. In de tussentijd mogen de haartjes eventueel worden geschoren.

ALGEMEEN ADVIES

Thuisadvies na de laserbehandeling

Vermijd zonlicht

Stel de huid ten minste 2 weken voor en na de behandelingen niet bloot aan zonlicht om pigmentvlekken in de huid te voorkomen. Mocht je wel met zonlicht in contact komen smeer de huid dan regelmatig in met SPF 50.

Haarverwijdering

De haren tussen de behandelingen door niet epileren of waxen. Scheren en knippen mag wel.

Sauna’s en hete douches

Vermijd de sauna en hete douches 24 uur na de behandeling.

Veelgestelde vragen over laserbehandeling

Laserontharing werkt alleen op gepigmenteerd haar en heeft geen invloed op wit, lichtblond of rood haar. Bovendien werkt het alleen op haar dat zich in de groeifase van de haarcyclus bevindt. Op elk moment groeit slechts ongeveer 80% van ons haar actief, terwijl de andere haren zich in een rustfase bevinden. Het is daarom noodzakelijk om meerdere keren te behandelen om goede resultaten te verkrijgen.

Gemiddeld zijn 3 tot 6 lasersessies nodig daar de haartjes verschillende groeifases doorlopen. Enkel het haar dat zich in de actieve fase bevindt, kan behandeld worden. Bovendien verschilt de groeicyclus van de haartjes naargelang de te behandelen zone. Met intervallen van ± 5 tot 6 weken. Tijdens deze intervallen zal u merken dat de behandelde haartjes spontaan beginnen uitvallen.